Fost portar, acum arhitect, milionar excentric și patron de club. Bate asistenții, își schimbă Ferrari-urile în fiecare an, puțin mai rar decât antrenorii de la Sion. Faceți cunoștință cu Christian Constantin (54 de ani), patronul lui Ogăraru la Sion și personajul care târăște UEFA și FIFA prin sălile de tribunal. Până să apară în scenă Bulat Chagaev, patronul cecen care-și pune bodyguarzii să le aplice corecții jucătorilor de la Neuchatel Xamax, rolul de „prima donna” pe scena mass-media din Elveția era acaparat de Christian Constantin. Din 2003, de când a preluat echipa, salvând-o practic de la faliment, controversele s-au lipit de excentricul milionar ca muștele de hârtie. Spre deosebire de alți patroni din fotbalul mioritic, are legătură cu fotbalul, fiind portar la sfârșitul anilor 70 la Lugano, unde a fost coechipier cu, acum celebrul, Ottmar Hitzfeld. Constantin împarte însă destule asemănări cu cei care trag sforile fotbalului de pe la noi.
A lovit un tușier
După ce și-a abandonat mănușile, Constantin a devenit arhitect și și-a „clădit” o avere frumușică din vânzarea unor vile de lux. Banii i-au adus Sionul, o grupare care în 2003 tocmai pierduse licența și fusese retrogradată în liga a treia, pe motive financiare. A fost și primul moment în care Constantin le-a demonstrat oficialilor din fotbalul elvețian că e o „nucă tare”. S-a judecat cu federația și a reușit să „obțină” Sionului liga a doua. Deși liga secundă începuse de patru luni, Sion a jucat câte două meciuri pe săptămână, până la echilibrarea clasamentului. Și tot din liga a II-a vine și primul moment controversat. După ce un asistent a semnalizat un penalty, într-un meci la Kiens, în 2004, patronul Sionului i-a aplicat o lovitură în testicule! Teoretic o suspendare de patru ani, practic una de patru luni (!) și o amendă. Asta după ce Christian a dus cazul în instanțele civile.
Un patron-antrenor
Ca patron de fotbal, e coșmarul oricărui antrenor (cu coloană vertebrală). Îi schimbă ca pe șosete, le trasează directive, îi umilește. În urmă cu aproape un an (noiembrie 2010), Sion juca cu Lugano, în Cupa Elveției. Ogăraru a deschis scorul, dar pe final Afonso a trimis meciul în prelungiri. Iar Bernand Challandes, antrenorul de atunci, a asistat, fără nicio replică, la desantul pe gazon al lui Constantin. Patronul le-a dat instrucțiunile „tehnico-tactice” jucătorilor, înainte de debutul primei reprize de prelungiri, iar Sionul a mers mai departe (3-2, după încă un gol al lui Ogăraru). Și n-a fost un episod singular.
De două ori pe bancă
Nestor Clausen, fost campion mondial cu Argentina (1986), ajuns la un moment dat tehnicianul Sionului (2006-2007), s-a trezit cu „Gigi” Constantin în vestiar, la pauza unui alt meci de Cupă, cu Le Chaux-de-Fond. Tot pentru indicații tactice. Iar o dată patronul și-a condus elevii chiar de pe bancă, imediat după ce-l demise pe Uli Stielike, și el printre antrenorii Sionului (2008). Când liga elvețiană l-a avertizat că nu poate sta pe bancă, pentru că nu are carnet de antrenor, Constantin a afirmat că doar îl înlocuise temporar pe tehnicianul german, care ar fi fost „bolnav”. Ultimul miel de sacrificat, dar nu cel din urmă, e Laurent Roussey. Actualul manager al Sionului a început sezonul pe banca elvețienilor, dar nu știe unde-l va termina. Pentru că longevitatea unui antrenor pe banca echipei lui Constantin e extrem de mică. Roussey e al 23-lea din era Constantin. Pentru Blatter și Platini, excentricul arhitect se anunță ca un adversar de cursă lungă. E un tip foarte autoritar. N-are niciun respect pentru tine și are impresia că el e antrenorul Nestor Clausen, fost antrenor Sion
2 campionate și 12 Cupe (din 12 finale) are Sionul. Trei Cupe le-a cucerit în mandatul Constantin (2006, 2009, 2011), prima pe când era în divizia secundă, o premieră în Elveția
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER